Parohia romano-catolică din Gherla ca beneficiar, societatea Moebius Engineering & Design ca proiectant general și KÉSZ Romania ca antreprenor general, au realizat o lucrare de reabilitare de monument, despre care putem spune că este una din cele mai complexe proiecte de reabilitare din trecutul recent al întregii țări.

Vorbim despre un complex de clădiri, care sunt în același timp autentice, din secolul  XVIII, precum și contemporane, din secolul XXI., combinând soluții istorice cu cele moderne.

Înainte

După

Tencuiala de pe fațade a fost îndepărtată complet. Fisurile structurale au fost tratate cu zidărie, rețesări, completări, cusături, plase din fibră de sticlă și fibră de carbon și tencuieli structurale pe bază de var. Inscripția fațadei principale a trebuit să fie reconstruită, deoarece sub tencuială, exista o fisură structurală, tratamentul căreia nu a permis restaurarea.

Înainte

După

Mănăstirea este echipată cu uși și ferestre noi, izolate termic, din lemn multistrat.

Din curtea interioară pornește o nouă scară, care ajunge din subsol, în criptă iar pe care vizitatorii o vor putea folosi.

Înainte

După

Clopotele curățate sunt suspendate de o nouă structură. Bătaia clopetelor este asigurată de un nou dispozitiv complet automatizat, care comunică cu noul mecanism al ceasului.

Înainte

După

Biserica are un nou acoperiș de țiglă. Lucrările de tinichigerie (crucile de pe turn, acoperișul turnului, placările, jgheaburile și burlanele) au fost realizate din tablă de cupru. După o curățenie profundă a podului, a fost efectuată reabilitarea completă a structurii acoperișului din lemn. Din materialul lemnos, aprox. 20%, adică 70 m3, a fost înlocuit. Grinzile zăbrelite noi, orizontale, așezate sub zona de circulație, asigură preluarea forțelor de întindere, apărute din cauza grinzilor de legătură tăiate datorită arcului reconstruit la mijlocul secolului al XIX-lea. Grinzile de legătură care încă au mai rămas, dar sunt supraîncărcate, au primit armături din fibră de carbon. Boltele au fost armate cu plasă și cu tencuială structurală pe bază de var.

Înainte

După

A fost eliminată zugrăveala navei, executată cu ocazia unei intervenții anterioare, neadecvate. Zugrăveala actuală de perete este complet nouă. Picturile murale baroce de pe bolți au fost restaurate, în unele cazuri reconstituite.

Înainte

După

Altarele secundare din piatră, care înfățișează Sfântul Anton și Sfântul Francisc, au o valoare deosebită.

Pardoseala originală din piatră a fost reașezată doar pe principalele zone de circulație. În afara coridorului principal, întreaga biserică este deservită de încălzirea prin pardoseală pentru o senzație de confort plăcută.

Înainte

După

Și galeria a fost complet renovată. Vederea spre nava bisericii este frumoasă.

Orga a fost complet reparată. Va servi liturghia dintr-o stare nouă.

Înainte

După

Mobilierul permanent, obiectele liturgice, altarul principal și cele laterale ale bisericii au fost complet restaurate.

Înainte

După

Băncile originale au fost recondiționate după o curățare amănunțită. Piesele deteriorate, uzate excesiv sau degradate biologic, elementele lipsă, au fost înlocuite cu piese noi.

Înainte

După

Sanctuarul în noua sa splendoare.

Înainte

După

Picturile murale restaurate sunt deosebit de frumoase.

Înainte

După

O stemă de piatră sculptată poate fi văzută deasupra intrării în capela Loretto cu o inscripție în latină, care înseamnă: „ACEASTA ESTE CASA LORETTO”

Înainte

După

Capela Loretto a fost construită ulterior. Poate că aceasta a fost una dintre cele mai deteriorate zone ale complexului de clădiri.

Fundația sa trebuia să fie făcută la o adâncime și stabilitate adecvată, așa că a trebuit să subzidim. Bolta care s-a deschis, a fost împănată, extradosul boltei a fost întărit cu tencuială structurală de var și legat de peretele bisericii cu bare întinse. După o cercetare profundă de parament, tencuielile interioare istorice au fost restaurate și reconstruite.

Înainte

După

Altarul capelei Loretto era într-o stare avansată de degradare. A fost în pragul distrugerii totale din cauza daunelor biologice severe. După o dezinfecție aprofundată, o restaurare și o consolidare, a fost readus în locația inițială.

Înainte

După

Una dintre cele mai valoroase piese ale bisericii este mobilierul de sacristie în stil baroc, cu intarsie, special executat pentru această biserică, asamblat la fața locului în 1767.

Starea sa nu a fost rea, având în vedere faptul că a servit 252 de ani. După renovare, frumusețea sa este impresionantă.

Înainte

După

Lavoarul găsit în sacristie și-a recăpătat funcția inițială.

Înainte

După

Structura boltită a camerelor și a coridoarelor mănăstirii au fost retencuite și rezugrăvite.

În spațiile destinate circulației noi, podele îi așteptă pe vizitatori.

Sistemul de încălzire, rețeaua de electricitate, sunt noi și de ultimă generație.

Înainte

După

Ușile și ferestrele exterioare sunt noi, în timp ce majoritatea ușilor interioare au fost recondiționate, starea lor acceptabilă nu justifica înlocuirea.

Înainte

După

Mănăstirea va avea o nouă funcție. Va găzdui o colecție și o bibliotecă armeană-romano-catolică, precum și un muzeu și săli de expoziții. Acestea pot fi vizitate și cercetate în conformitate cu programul și reglementările definite de către beneficiar.

Înainte

După

Camerele au pardoseală nouă, parchet clasic din lemn de esență tare. Imaginea prezintă oratoriul.

Înainte

După

Noile vitralii au fost realizate prin tehnica clasică Tiffany.

Statuia Sf.ei Maria de pe altarul lateral.

Înainte

După

Amvonul de lemn încorporat în perete s-a făcut din nou utilizabil. Simbolul Duhului Sfânt pe coroana amvonului.

Înainte

După

Cu siguranță, de sus putem percepe cel mai bine volumetria complexului de clădiri.

Înainte

După

Ambele turnuri au ceasuri cu cadrane aurite pe fond negru. Totul funcționează controlat de un mecanism central, calibrat prin satelit, de înaltă precizie. Clopotul mic, la fiecare 15 minute bate o data, la fiecare 30 de minute bate de două ori iar la fiecare 45 de minute bate de trei ori. La ora întreagă, clopotul mic sună de patru ori, după care, clopotul mare bate de câte ori indică ceasul.

Înainte

După

Înainte

După