Loading...
Főoldal2022-09-13T13:53:59+00:00

A Szamosújvári Ferences Kolostor épületegyüttes, a barokk város történelmi központjának CJ-II-a-A-07623 számmal jegyzett műemlék-környezetében található. A hazai épített örökségben külön is, CJ-II-a-A-07623 számmal nyilvántartott műemlék. Az Alcantarai Szent Péternek szentelt templomban jelenleg a Szamosújvári Római Katoliks Plébánia működik.

Templom

A szamosújvári ferences templom és a kolostor az egyik legértékesebb erdélyi barokk műemlék. Az impozáns, két toronnyal kiegészített, öt ferde tetősíkkal lezárt templom tömör, lekerekített formái a barokk jellegzetességei.

Lorettói kápolna

Szűz Mária tisztelete és imádata, a római katolikus vallás egyik jellegzetessége. Szamosújváron a Mária-kultusz kiemelkedő művészettörténeti értéke az egykori ferences kolstor Lorettói-kápolnája, illetve a Fekete Madonna.

Kripta

A templom és sekrestye alatt található kripta feltárása volt a 2018-2021 közötti felújítási munkálatok egyik leglátványosabb része, hiszen így láthatóvá és látogathatóbá váltak az itt eltemetett örmény nemesek és egyházi elöljárók síremlékei.

Gyűjteményi központ

Az egykori szamosújvári ferences kolostor északi szárnyának emeletén alakították ki a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjtőlevéltárát. A kutatók előzetes egyeztetés után a rágió egyházi-történelmi dokumentumait tanulmányozhatják itt.

A barokk a 18. századi erdélyi építészetben

A szamosújvári ferences kolostor a 18. századi erdélyi barokk építészet tipikus példája.

Szamosújvár az egyetlen város Romániában, amely teljes mértékben előre megtervezett: a 18. század óta megőrizte szerkezetét, utcahálózata ma is szabályos négyszögeket alkot. A nagyobb erdélyi városokban is népszerű volt a barokk építkezési stílus, jelentős átalakulások történtek az általános városképek kialakításában, de ezekben az esetekben a korábbi építészeti stílusok is megmaradtak, vagy meglévő épületeket alakítottak át a kor stílusának megfelelően.

A 18. század második felében Erdélyben is egyre népszírbűbb volt a Felső-Ausztriára és Csehországra jellemző barokk. Szamosújvár belvárosában mindenhol megtaláljuk a jellegzetes, dúsan faragott ablakszemöldökű, magas tetejű barokk házakat. Ebbe a városképbe illeszkedik a most felújított épületegyüttes.

Látogatás

A templom: reggel fél 8-tól napnyugtáig

Kiállítás, levéltár: előzetes időpontegyeztetés

Virtuális bemutató

A felújított épületegyüttes virtuálisan látogatható a 3D térszkenneléssel elkézített modellnek köszönhetően.

Miserend

Szentségek

Kiállítások

Művészet & Történelem

Go to Top